Het verhaal van Goed Gevoel lezer Els (36).

Ik eet nu echt nog maar de helft. Vroeger at ik vier boterhammen, nu heb ik genoeg met twee.

goed gevoel artikel over afvallen met hypnose

Goed Gevoel test onze virtuele maagband uit

Afslanken onder hypnose

Goed gevoel: “Maagoperatie zijn tegenwoordig schering en inslag in de strijd tegen obesitas.

Maar dat er ook een virtuele versie bestaat, waarbij je maag onder hypnose kleiner gemaakt wordt, is veel minder bekend. Nochtans zou ook deze techniek overgewicht succesvol aanpakken.

Denk jij bij hypnose meteen aan de shows van rasti rostelli en mensen die daarin de vreemdste dingen uitvoeren? 

Je bent niet alleen. Isa Kose van hypnose praktijk is sinds 2009 hypnotherapeut en merkt als geen ander dat er nog altijd een taboe rond hangt.

Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar hypnose, maar ze zijn dikwijls ook bang dat ze dan de controle zullen verliezen, dingen tegen hun zin zullen doen en zich daar achteraf niets meer van zullen herinneren. 

Maar daar blijkt niets van aan te zijn. Zelfs onder hypnose blijf jezelf te allen tijde de controle behouden en zal je niets doen als jij het niet wil.

Mensen die in een hypnoseshow als een eend te gaan kwaken, doen dat alleen maar omdat ze zin hebben om zich te amuseren en bereid zijn om daarin mee te gaan.”

Hypnotherapeut Isa kose: je hoeft ook echt geen schrik te hebben dat je onder hypnose geheimen gaat vertellen, dat gebeurt niet.

Altijd bewust

Goed Gevoel: “Je hoort alles wat de hypnotiseur zegt en kan je achteraf ook alles herinneren. Bovendien lukt hypnose alleen maar als jij het ook echt wil.

Als je de site van de hypnotherapeut bekijkt, lijkt hypnose wel de ideale oplossing voor zowat elk probleem te zijn: van angsten overwinnen, over chronische pijn aanpakken en meer zelfvertrouwen krijgen tot stoppen met roken.

Isa Kose: “bij hypnose pak je het onderbewustzijn aan, dat gedeelte van de geest waar je normaal gezien geen toegang tot hebt en waar automatismen zoals een drang ontstaan.”

Door daar nieuwe suggesties te installeren kan je dat onderbewustzijn als het ware herinstalleren en het nieuwe automatisme aanleren 

Hoewel je er dus verschillende zaken mee kan aanpakken, Is Isa intussen toch vooral gespecialiseerd in één probleem: overgewicht. 

De hypnotherapeut: “zo’n 80% van mijn cliënten komt om te vermageren. Meestal zijn het vrouwen die zo een 25 kg willen verliezen, die al heel wat diëten geprobeerd hebben en die uiteindelijk naar hier komen omdat ze iemand kennen die met hypnose succes had.”

Om van dat vermageren een succes te maken ontwikkelde hij een eigen techniek. Je kan ervoor opteren om een virtuele maagband te laten plaatsen, waarbij je onderbewustzijn zo ‘geprogrammeerd’ wordt dat het denkt dat je maag verkleind werd en er dus minder in kan.”

Werkt afvallen onder hypnose echt?

Goed gevoel lezeres Els (36) was bereid om het voor ons uit te testen. Met verrassend resultaat!

Ons proefkonijn Els: “Ik ben nooit echt met diëten bezig geweest. Een magere spriet was ik nooit, maar ik heb altijd veel gesport, zodat mijn gewicht wel onder controle bleef. Maar sinds twee jaar sukkel ik met een voetblessure, waardoor ik voorlopig niet meer mag sporten, en zo kwam er twintig kilo bij. 

Die extra kilo’s zou ik er graag zo snel mogelijk weer af willen. Punten tellen, bepaalde voedingsmiddelen moeten laten…dat soort diëten is niets voor mij: ik wil niet obsessief met mijn voeding bezig zijn. 

Ik heb nogal een open geest en daardoor was ik nieuwsgierig naar deze hypnosetechniek. Ik was nog nooit onder hypnose geweest, wist zelfs niet goed wat dat precies inhield, maar het leek me wel boeiend om het eens te ondervinden.

“Tijdens de eerste sessie draaide het vooral om ontdekken wat hypnose is. Toen probeerde isa vooral uit in welke mate hij met mijn onderbewustzijn kon communiceren. Door bijvoorbeeld mijn pink te bewegen kan ik dan ja of nee antwoorden op zijn vragen. Die vond ik soms wel raar. 

Zo vroeg hij of mijn ouders nog leven en of ik een goede band heb met hen. Ik begrijp niet goed wat de link daarvan kan zijn met mijn gewicht.

Hij zocht toen vooral naar mogelijke onderliggende problemen, maar bij mij is er niets naar boven gekomen. Het is niet dat ik een jeugdtrauma ontdekt heb.

Dat vond ik trouwens wel opvallend: je weet echt alles wat er gebeurt. Wat me vooral ook bijgebleven is van die eerste sessie, is de mentale rust die ik toen voelde, die is zelfs best lang blijven doorwerken.

Nu nog kan ik door diep adem te halen en dat gevoel van toen weer op te roepen makkelijk mijn hoofd leeg maken en tot rust komen.

Alleen daarom vind ik deze therapie al een succes (lacht).

Els: “ik eet ook echt de helft: vroeger at ik vier boterhammen, nu ben ik voldaan met twee.”

En toen?

Els: “In de tweede en derde sessie ging het over eten en jezelf hypnotiseren. Dan leer je onder andere hoe je ervoor kan zorgen dat je voortaan maar de helft kan eten en minder naar tussendoortjes snakt. 

Daarbij leerde ik ook een trigger aan om een gevoel van verzadiging op te roepen als ik genoeg heb. Zelfs als ik de trigger om minder te eten niet bewust oproep, ga ik toch niet snel meer te veel eten, terwijl ik dat vroeger makkelijk deed.

Ik kom nu altijd op een punt dat ik gewoon moét stoppen met eten, dat is er echt in geprogrammeerd. 

Ik heb ook geen moeite meer om aan de drang naar zoet te weerstaan, ik merk dat ik gewoon minder zin heb. Af en toe sta ik mezelf wel nog toe om iets te snoepen, ik wil niet alles laten.

Maar ik haal geen light frisdrank meer in huis. Een van de suggesties die j aangeleerd worden, is dat je vooral zal genieten van helder water. 

Dat is opvallend : ik vind water nu veel lekkerder. Verder eet ik nu niet echt anders, al merk ik dat ik bewuster met eten omgaan en dat zonder dat ik daar echt een inspanning voor doe. 

Het is meer een soort van reflex. En ik eet ook echt de helft: vroeger at ik vier boterhammen, nu ben ik voldaan na twee.

We zijn nu een maand verder en ik ben 4,7 kg kwijt. Erg veel is dat niet, maar tegelijk heb ik niet een bourgondische vakantieperiode achter de rug.

Doorgaans kom ik dan 5kg bij, op dat vlak is het dus wel een succes. Al ben ik toch benieuwd of ik ook echt het streefgewicht dat ik vooropstelde zal behalen, aan dit tempo zal dat nog even duren. 

Maar ik heb zeker geen spijt dat ik hieraan begonnen ben. Ik vond er alleszins niets griezeligs aan, en je doet dus echt niets tegen je zin.

Het enige risico is dat je zo ontspannen raakt dat je in slaap valt, dat overkwam mij tijdens de laatste sessie. (lacht)”

Lees ook

Meer persartikelen

mmm...cookies?

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren.